Jaroslavl

Jaroslavl on Venäjän vanhimpia kaupunkeja. Sen perusti tuhat vuotta sitten (v. 1010) ruhtinas Jaroslav Viisas vuonna Volgan rannalle kohtaan, jossa se yhtyy Kotorosljokeen. Tarkoituksena oli taata Koillis-Venäjän suurimman kaupungin Rostovin turvallisuus uuden linnoitetun kaupungin avulla. Jo ennen Jaroslavlin perustamista paikalla sijaitsi muutama kylä, yhteiseltä nimeltään Medveži ugol eli Karhunkulma. Kylien asukkaat palvoivat karhua pyhänä eläimenä ja on arveltu, että he saattoivat olla suomalais-ugrilaista heimoa. Karhu on säilynyt näihin päiviin Jaroslavlin symbolina ja kaupunginvaakunassa on sen kuva. 

1500-luvulla Jaroslavl oli Venäjän toiseksi suurin kaupunki ja ensimmäinen Volgan varrella sijainnut satama. Kilpailu Moskovan kanssa aiheutti sen, että vilkkaasta kaupankäynnistä rikastuneet kauppiaat rakennuttivat toinen toistaan upeampia kirkkoja.

Jaroslavlin historialliset rakennukset 1500–1800-luvulta ovat säilyneet erittäin hyvin ja kaupunki onkin Unescon maailmanperintökohde. Vanhin rakennus Jaroslavlin on luostari-linnoitus, joka rakennettiin ensimmäisen kerran 1100-luvulla. Puinen kreml ja luostari paloivat 1500-luvun alussa ja paikalle rakennettiin nykyinen Spaso-Preobraženski eli Vapahtajan Kirkastumisen luostari. Entinen munkkiluostari toimii nykyisin museona.

Jaroslavlissa on useita kirkkoja ja tunnetuin niistä on ehkä 1600-luvun lopulla rakennettu Johannes Kastajan kirkko; sen kuva on Venäjän tuhannen ruplan setelissä. Suuri kirkko on erikoinen pitsimäisine tiilimuurauksineen, lukuisine kupoleineen ja värikkäine seinämaalauksineen.
Kaupungin suurimmalla torilla, Iljinsjkajalla, sijaitsee valkoinen profeetta Elian kirkko 1600-luvulta. Sen neljä julkisivua eroavat tyylillään täysin toisistaan ja niiden voisi kuvitella kuuluvan eri kirkoille. Kirkko on tunnettu erityisen kauniista seinämaalauksistaan.

Jaroslavlin rantakatu on eräs kauneimmista rantakaduista Volgalla. Sen varrella on vanhoja kauppiaiden taloja, kirkkoja ja museoita. Lehmusten reunustama puistokuja johtaa valkoiseen huvimajaan, joka rakennettiin 1800-luvun puolivälissä. Sen valkoiset pilarit näkyvät kaukaa joelta.

Jaroslavl on ollut kauan myös arvostettu kulttuurikeskus. Jo 1700-luvulla perustettiin luostariin Koillis-Venäjän ensimmäinen oppilaitos, jossa oli kattava kreikankielisten ja muinaisvenäläisten kirjojen kokoelma. Jaroslavlissa syntyi myös Venäjän ensimmäinen ammattiteatteri vuonna 1750 ja valtakunnan ensimmäistä maaseutusanomalehteä alettiin julkaista siellä vuonna 1786.

Jaroslavl sijaitsee Moskovasta 270 km koilliseen ja se on tärkeä talouden, kulttuurin ja teollisuuden keskus. Tärkeimpiä teollisuuden aloja ovat kemian-, koneenrakennus-, öljynjalostus- ja tekstiiliteollisuus. Asukkaita kaupungissa on nykyisin noin 600 000, ja siellä on nykyisin muun muassa teatteri ja planetaario.

Pakettimatka