Uglitš

Uglitš on yksi rakastetuimmista vanhoista ”Kultaisen kehän” kaupungeista Venäjällä, Moskovasta noin 240 km pohjoiseen.

Iivana Julman kuoltua 1500-luvun lopussa, hänen nuorin poikansa karkotettiin äiteineen (Iivana Julman seitsemäs vaimo) Uglitšiin.  Kruununperillinen, vain 10-vuotias Dmitri, kohtasi kuitenkin pian kuolemansa, kun Venäjän valtajuonitteluiden pyörteissä Boris Godunov surmautti lapsen.
Dmitrin surmaa seuranneen kansannousun Godunov ratkaisi Uglitšissa verilöylyllä, jossa 180 ihmistä teloitettiin ja sadat muut lähetettiin Siperiaan. Jopa kaupungin katala kirkonkello karkotettiin. Sen kieli katkaistiin, korva murrettiin ja kello passitettiin Uralin taa.
Dmitrin kuolemaan päättyi Rurikien ruhtinassuvun kausi Venäjän johdossa ja alkoi sekasorron vuodet Vale-Dmitreineen kunnes Romanovien suku nousi valtaan ja sai poliittisen olot rauhoittumaan Venäjällä.
Dmitri kanonisoitiin varsin pian kuolemansa jälkeen jo vuonna 1606 ja hänen jäännöksensä siirrettiin isänsä viereen Arkangelin katedraaliin Moskovan Kremlissä.

Kaupungin nimen alkuperän selityksistä yksi viittaa suomalais-ugrilaiseen heimoon nimeltään uglitšy. Todennäköisemmin kaupungin nimi tulee kuitenkin venäjän kulmaa tarkoittavasta sanasta sillä Volga tekee kaupungin kohdalla selvän mutkan. Joelta lähestyttäessä kaupunki on erityisen kaunis. Ylösnousemuksen katedraali ja Pyhän Johanneksen kirkko kohoavat esiin horisontissa.

1400-luvulla rakennettiin Uglitšin kreml Volgaan työntyvälle niemelle. Se oli aikanaan mahtava puolustuslinnake torneineen, paksuine linnoitusmuureineen ja ylösnostettavine siltoineen. Meidän päiviimme siitä on kuitenkin säilynyt vain muutama kirkko sekä Uglitšin vanhin rakennus, läänitysruhtinaiden palatsi 1400-luvulta.
Kremlin alueella sijaitsee myös sata vuotta Dmitrin kuoleman jälkeen surmapaikalle pystytetty Pyhän Dimitrin Verikirkko, 1600-luvun kirkkoarkkitehtuurin helmi. 

Loistonsa aikoina Uglitšissa oli 150 kirkkoa ja 12 luostaria. Niistä on säilynyt meidän päiviimme 23 kirkkoa ja 3 luostaria. Kaksi suurinta luostaria, 1300-luvulla rakennettu Alekseejevin nunnaluostari ja vuosina 1674–1677 rakennettu Ylösnousemuksen munkkiluostari, ovat toimivia luostareita. Volgan rannalla, Ylösnousemuksen luostarin vieressä sijaitsee koristeellinen Johannes Kastajan syntymän kirkko (1689–1690).

Venäläisten vodkakuningas, Pjotr Smirnov, oli syntyisin Uglitšista ja sinne hänet on haudattukin. Maaorjaisän pojasta kasvoi eräs rikkaimmista kauppiaista Venäjällä ja hän toimitti tuotteitaan myös hoviin.

Neuvostovallan vuosina Uglitšin tunnetuin yritys oli kellotehdas Tšaika. Nykyään siellä on lähinnä kone- ja elintarvike-teollisuutta. Kaupungin alueella sijaitsee vuonna 1940 valmistunut Uglitšin vesivoimalaitos. Asukkaita kaupungissa on nykyisin noin 34 000.

Rantapuistossa on yleensä runsaasti kauppiaita, joilta voi ostaa matkamuistoksi pellavakankaita, kelloja, nukkeja ja ihastuttavia villasukkia.

Pakettimatka