Goritsy

Goritsyn kylä sijaitsee Volgan sivujoen Šeksnan varrella puolivälissä Moskovan ja Pietarin välistä vesireittiä  (Pietarista 680 km, Moskovasta 640 km). Kylän rannassa sijaitsee vuonna 1544 perustettu Ylösnousemuksen luostari. Tämä nunnaluostari ei kuitenkaan, ainakaan toistaiseksi, ota vastaan matkailijoita.

Goritsystä noin 10 km pohjoiseen, Siverskojen järven rannalla sijaitsee Kirill Valkeajärveläisen luostari ja sen yhteyteen vuonna 1397 syntynyt Kirillovin kaupunki. Aikoinaan kaupunki oli varsin huomattava kaupan ja käsityön keskus. Nykyään Kirillovissa toimii meijeri, leipätehdas ja metsäteollisuusyritys. Siellä on kaksi koulua, kulttuuriopisto, ammattikoulu, lasten taidekoulu, vapaa-ajankeskus, kulttuuritalo, kaksi kirjastoa ja piirisairaala. Asukkaita Kirillovissa on noin 10 000. Vuosittain kaupungissa ja luostarissa käy yli sata tuhatta matkailijaa.

Pyhittäjä Kirill Valgetjärveläinen (tunnetaan myös nimellä Kirill Belozerskiläinen) oli moskoviitti, moskovalainen, joka syntyi vuonna 1337 ja sai kasteessa nimen Kosma. Hänestä tuli moskovalaisen Simonovin (Simonin) luostarin munkki ja myöhemmin sen igumeni. Häntä, kuten lukuisia muita venäläisiä kilvoittelijoita tuohon aikaan, viehätti erakkoelämä ja niin Kirillkin luopui asemastaan saatuaan unessa näyn mennä Belozerskiin eli Valgetjärvelle, erämaahan elämään erakkoelämää. Aikaa myöten hänen ympärilleen erämaahan kerääntyi muitakin kilvoittelijoita ja paikalle perustettiin Valgetjärven luostari. Lopun elämäänsä hän eli kunnioitettuna ihmeidentekijänä suuressa nöyryydessä opettaen muita hurskauteen ja rukoukseen. Pyhä Kirill kuoli vuonna 1427 noin 90 vuoden ikäisenä.

Kirill Valkeajärveläisen luostari on ollut Venäjän pohjoisen alueen suurin luostari. Luostarin perustettiin vuonna 1397 ja jo 1500-luvulla se oli kasvanut merkittäväksi luostariksi. Kirillovin luostarilla oli myös tärkeä merkitys Venäjän valtion perustamisessa sillä se toimi voimakkaana linnoituksena Venäjän pohjoisosissa ja puolusti näitä alueita liettualais-puolalaisia maahanhyökkääjiä vastaan.

1500–1700-luvuilla luostari oli merkittävä kulttuurilaitos Pohjois-Venäjällä ja sillä oli yksi valtakunnan suurimpia kirjastoja. 1700–1900-luvuilla luostari toimi valtion vankilana. Vallankumouksen jälkeen vuodesta 1924 linnoitus on toiminut museona. Muutama vuosi sitten luostarista pieni osa on luovutettu takaisin Venäjän ortodoksiselle kirkolle ja luostarielämää elvytetään taas Kirillovissa.

Pakettimatka