Karjalankannas erottaa Laatokan ja Suomenlahden toisistaan. Sen rajaksi kaakossa katsotaan Neva ja luoteessa Viipurinlahti ja sen perukasta Suomenvedenpohjasta vedetty linja Laatokkaan, joka kulkee suunnilleen Venäjän ja Suomen välisen rajan suuntaisesti Leningradin alueen ja Karjalan tasavallan väliselle rajalle ja edelleen tätä rajaa seuraten Laatokan länsiosaan. Kannasta halkova Vuoksi virtaa Saimaasta Laatokkaan.

Vuodesta 1812 pohjoisosan muodostaneet Itä-Kannas ja Länsi-Kannas kuuluivat Suomeen, mutta ne menetetiin Neuvostoliitolle talvisodan päättäneessä Moskovan rauhassa 1940. Jatkosodan alussa Suomi otti jälleen haltuunsa menetetyt alueet Karjalankannaksella. Kesällä 1944 suomalaiset joutuivat kuitenkin perääntymään Etelä- ja Länsi-Kannakselta ja samana syksynä vetäydyttiin myös Itä-Kannakselta Moskovan välirauhansopimuksen tultua voimaan. Jatkosodan jälkeen Karjalankannas tuli kuulumaan kokonaisuudessaan Venäkään.

Kannaksen keskuksia olivat Viipuri, Käkisalmi ja Koivisto. Lähes kaikki suomenkieliset paikannimet korvattiin 1940-luvun lopulla venäjänkielisillä uusnimillä, joilla ei ollut muutamaa tapausta lukuun ottamatta minkäänlaista historiallista taustaa. Paikannimistä, joita ei muutettu, mainittakoon mm. Viipuri (kaupungin venäjänkielinen vastine Выборг, Vyborg säilyi), Kanneljärvi, Kuolemajärvi ja Leipäsuo. Käkisalmesta tuli Priozersk ja Koivistosta Primorsk.

Parhaiten lomasi onnistuu kun annat meidän hoitaa majoitusvarauksesi. Tarvittaessa voimme tilata myös jo etukäteen valmiiksi retkiänne varten oman auton kuljettajineen. 
Pyydä meiltä tarjous tai kysy lisää!


Karjalankannaksen suomalaiset kunnat asukaslukuineen vuonna 1939

Kaupungit

Kauppalat

Maalaiskunnat

Osittain Karjalankannaksella sijainneet (maalais)kunnat

 (Lähteet: Wikipedia ja Karjalanliitto)

 

Pikahaku